spotlight

In the spotlight

spotlight

Nieuws

spotlight

Official SECT video

Jan Stoop (49)

 • werkt sinds 14 jaar als cai-technicus bij DELTA
 • werkte daarvoor 15 jaar aan het elektrisch deel van het netwerk
 • vindt zijn huidige werk technisch mooier
 • geniet van het contact met klanten
 • voelt een ‘gezonde spanning’ bij de SECT-examens

“ Tien jaar geleden ging er nog alleen tv over de kabel”

“Ik heb de certificaten 1B HAS, 1C COAX, 1B GLAS en 1C GLAS al gehaald en ik ben eergisteren op geweest voor 1B COAX. Ik vind het een goede zaak om op deze manier de puntjes op de i van je vakkennis te zetten. Ook omdat de veranderingen zo snel gaan. Tien jaar geleden had je alleen radio en tv. Moet je eens zien wat er nu allemaal over de kabel gaat. Wel moet ik zeggen dat de SECT-eisen niet altijd zijn toegespitst op de materialen en gereedschappen die wij hier gebruiken. Dat vind ik wel jammer. En de theorie is soms lastig. Ik ben niet zo'n type om met mijn neus in de boeken te zitten. Je hebt niet voor niets voor een praktisch beroep gekozen. Bij de examens voel ik ook wel een gezonde spanning. Sommige collega's moeten hun laatste examen nu overdoen. Je haalt het liever in één keer natuurlijk. Dat is trouwens makkelijker als er niet al te veel tijd zit tussen de cursus en het examen. Ik hoop ook nog te horen wat ik goed en fout had op de examens. Daar ben ik gewoon benieuwd naar.”

Eric Sikma (41)


 • leerde het vak in de praktijk en via TECAI
 • is sinds 7 jaar senior field engineer bij Ziggo
 • heeft 1B en 1C COAX al gehaald
 • gaat nog meer theorie- en praktijkcertificaten halen

“Je kunt enorm op je snuit gaan”

“Mij hoef je niks te vertellen, ik ben een praktijkman.” Dat hoor je wel eens. En ik heb het vroeger zelf ook wel gezegd. Tegenwoordig niet meer. Want áls je het fout hebt, ga je enorm op je snuit. Daarom vind ik het een goede zaak dat bedrijven als Ziggo en DELTA scholingstrajecten bieden die nauw aansluiten op de praktijk.TCAI was destijds toch wel erg veel theorie en weinig praktijk. Ik denk wel dat de e-learning modules die wij voor SECT gebruiken, goed bijgehouden moeten worden. De cursussen moeten up-to-date blijven, want de techniek verandert snel. Binnenkort begin ik met de praktijklessen. Daarvoor moet ik nog wel wat gereedschap regelen. Het is namelijk van groot belang dat je het voorgeschreven gereedschap bij je hebt. Ook moet je de juiste meetapparatuur hebben en goed weten hoe je ermee om moet gaan.”

Tjaco Caris (48)

 • is eigenlijk opgeleid als metaalbewerker
 • werkt toch al weer 28 jaar aan de kabel
 • heeft nog hele dorpen aangesloten
 • leerde het werk vooral 'in het veld'
 • werkte al heel wat collega's in

“Veel dingen die je al weet”

“Ik heb nu drie examens gedaan: 1b coaxkabel naar versterker buiten, 1b praktijk huisaansluitingen en 1c beheer en onderhoud coax. Voor mij is het veel herhaling. Het zijn allemaal dingen die je met 28 jaar praktijkervaring wel weet. De examens tot nu toe? Ja, appeltje-eitje. Misschien komt dat ook doordat ik als service technician bij Ziggo vooral storingen oplos. Dan leer je al doende enorm veel natuurlijk. Voor jongere home- en netwerkmonteurs en voor nieuwe collega's is het wel anders denk ik. Zij doen wel heel veel nieuwe kennis op via de SECT-certificaten. Dit jaar ga ik nog op voor 2b coax. En volgend jaar ga ik 1c glas doen. Dat is wat uitdagender voor me. Ik heb wel met glas gewerkt en ik heb ook wel eens een training van een dag gevolgd. Maar echt veel kennis heb ik er nog niet van. Het is goed om meer over de achtergrond en de techniek te weten. Ja, dus eigenlijk leer ik toch nog steeds bij. Zo is het ook.”

Henk van der Mei (66)

 • is SECT-assessor (examinator) van het eerste uur
 • is door het CITO gecertificeerd als SECT-assessor
 • is medebedenker van de vragen op de theorie-examens
 • is verantwoordelijk voor de examenlocatie in Harderwijk

“Sleutelen aan het netwerk is niet zomaar iets”

“Het is nog steeds zo dat je het vak in de praktijk leert. Maar er is nu wel een objectieve toets of je het ook echt beheerst. En dat is wat de markt nodig had. Theorie-examens waren er altijd al, maar voor de praktijk was er niets. Nu kun je op elk niveau bewijzen wat je waard bent. De markt vraagt ook om dat bewijs. Niet alleen de grote kabelbedrijven, maar ook aannemers bijvoorbeeld. Kwaliteit is veel belangrijker dan vroeger. SECT-certificaten horen
daarbij. Er staan grote belangen op het spel. Aan het netwerk sleutelen is niet zomaar iets. Mensen zijn ervan afhankelijk voor televisie, telefoon en internet.”