Vorige pagina

 

Branchebrede glasvezelcertificering gaat van start

 

  Vorige pagina

 

16 mei 2023

De stichting FttX Certificering heeft het RLD-center van BAM Telecom in Zwammerdam als eerste examenlocatie gecertificeerd. Met een branchebrede certificering voor FttX glasvezelprofessionals wil de stichting het vakmanschap en de kwaliteit van de glasvezelinfrastructuur voor de toekomst borgen. De stichting richt zich daarbij op de beheerfase van FttX-netwerken en streeft naar gefaseerde invoering van de nieuwe certificering door glasvezelpartijen.

De nieuwe stichting wordt bestuurd door KPN, VodafoneZiggo, Open Dutch Fiber, GlasDraad en branchevereniging NLconnect. Binnen de stichting is een College van Deskundigen actief, waarin ook deelname is van BAM Telecom, DELTA Fiber, Dirksen, Eurofiber, Klict, Van Gelder Telecom en VolkerWessels Telecom. De stichting stelt de eisen voor de certificaten en voor de locaties van de glasvezel-examens. Opleidingen worden aan de markt overgelaten

Vrijdag 5 mei heeft de stichting  haar eerste certificaat BC2 (monteur Fiber to the Home (FttH-) klantaansluitingen) uitgewerkt en getest in een pilot. Deze module is in de beheerfase relevant omdat bij veel klanten ‘na-aansluitingen’ moeten worden gemaakt. Er zijn zogenaamde toetsmatrijzen en eindtermen gemaakt, waarmee opleiders hun lesstof kunnen ontwikkelen. Ook zijn examenopgaven voor theorie- en praktijkexamens opgesteld.

Naar verwachting kunnen de eerste BC2 certificaten voor de zomer worden behaald. De volgende stap is de uitwerking en de test van het D3-certificaat, oftewel de beheerswerkzaamheden van de technicus storingen PoP – FTU (Point of Presence –  Fiber Termination Unit).